Budaknakai & Bibu
Image Hosted by FileHive.com
By: Budak NaKaL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Friday, 29-Feb-2008 05:57 Email | Share | | Bookmark
Gulai Ikan Tempoyak

Dalam periuk
served!!!
Memandangkan ade permintaan dari Cik Nita tuk entry kali nih…bibu dengan rajinnyer wat entry ni khas tuk Che’ Nita kite…
Nita ni kolejmate mase kat Segamat dulu. Kitoang wat dip and deg sekali…sampai ler Shah Alam kendian duk umah sewa kat Sek 7 pon skali…tak leh lupe aku….masak tempoyak ikan tuk satu rumah pastu aku kuar jap ke kedai….bila balik tengok tinggal kepala jek....hantu tol housemates yg lain tu…moralnye..kalu lepas masak trus ngap..jgn tunggu2..
Okeh berbalik pada masak tempoyak nih..paling sedap kalo masak ikan patin Temerloh sebab ikan patin kat sana diternak dlm sangkar sungai Temerloh..tu yg dapat nama Temerloh Bandar Ikan Patin…kalo balik umah parents …misti mak masak…tak yah order2…maklumle anak2 sume jauh..biler tipun nak balik..zup…mak aku terus cari ikan Patin..bila mkn sure nasi banjir ngan kuah je..kendian hirup kuah dari pinggan (cam tak bape senonoh je)….hehehehe tapi kadang aku wat jugak walopon depan hubbyku …ikan ni je yg sangat sesuai masak tempoyak..tapi nak cari patin sangkar kat KL ni mana ade…ade ler patin kolam mane tah…aku tak penah beli..takot ’kolam’ mane di ternak nyer..kat sini bukan buleh percaya sumber2 ikan air tawar. Pastu bau de mmg 2-3 macam ….tapi kalo ikan keli ni…aku beli dari neighbour …sebab dah mmg terbukti sahih cara2 ternakannya

Meh kite tengok bahan-bahan dan cara membuatnya (resepi ni asal dari tangan Makcik Sarimah aka bonda tercinta)



Bahan-bahan

2 ekor ikan keli sederhana besar
10 biji cili padi kaler merah (elok cili burung)
3 biji cili merah besar
1 ulas kunyit hidup
1 batang serai (diketuk)
3 sudu besar tempoyak
4 mangkuk air
Sedikit daun kunyit
Sedikit daun kesum atau bunga kantan
1 sudu teh garam

1 biji timun dipotong dadu (ape da nama dia aku tak tau..tapi kaler de kuning la)
5 batang okra

Kalo tak de timun ni …okra pon buleh..pe bende okra tuh..(ni budak standard 3 pon tau..kalo tak tau tu maknenye cikgu de tak ajar le tu)

Cara-cara

1. Kisar kesemua cili, kunyit dan tempoyak
2. Satukan dengan air bahan kisar tersebut dan jgn lupa serai.Rebus bersama ikan keli yg telah dimandikan dengan air limau (kalo cuci ikan versi mak aku harus sampai tak de bau ikan…ayam pon cam tu abih ayam tu dimandikan tepung, limau dan asam jawa)
3. Ikut le nak buh perase sesedap rase (jangan sesedap hati udah)…last skali masukkan timun atau ‘okra’ dan daun kesum atau bunga kantan dan daun kunyit.
4. Kalo tak de daun-daun di atas pon tak per..itu untuk jadikan masakan tu lebih harum..secara asasnye…ikan, kunyit, tempoyak, air, cili, garam sudah memadai (resepi asal)

Q & A

Ikan lain tak buleh ker?
Selain ikan keli, ikan baung, ikan sembilang, ikan siakap pon buleh juga..ikan lain2 tak pernah try…tapi mmg paling sesuai ikan Patin..sebab kandungan lemak tepunyer…

Kenapa tak bubuh bawang ek?
Tak perlu bawang tapi kalo nak bubuh buleh cume originality dah kurang sket..sebab tempoyak tu akan memekatkan kuah nye nanti.

Kunyit serbuk buleh?
Pon buleh..hantam jela kalo dah terdesak tak de kunyit hidup tu..tapi rasenye… aku tak jamin ler..

Tempoyak ? durian tak buleh?
Dah mmg name pon gulai tempoyak..kut suke ler kalo nak try durian..(sape punyer soalan nih)


P/s
pernah mkn gulai tempoyak ni di kampong dusun abahku… orang sana kalau masak mak aiiii..pekat sungguh kuahnyer…mentang2 ler tempoyak deme berbalang-balang. Tapi awas kolesterol tu!!


Quote:
Umi solehah>>> ...yele..mentang2 dok T'loh
Etot aka Nita >>> mane bley lupe..nasi bungkus jatuh tuh... pastu sayu je tgk...nak patah balik kete plak banyak...moto kapcai ko tu ade lagi ker
Bye>>>pergghhh...sekor..ko mmg baidang...tapi kalo kecik aku pon bley habis
Jeff>>> tau takper…
manJE>>>…sama-sama kaseh..salam tuk manJE
nhalilah>>>..ikan sembilang pon buleh..janji ikan sungai..nak sikit meh dtg umah
aizah>>> …sabar…sabar…nak bape hinggit..kite ade jual
FarEast>>>…mmg lauk ni pon dah cukup sayur…
Ezza>>> ..den tak lupo….tak sompat nak jengah umah semuo…nanti den dtg umah bwk jemputan …jgn lupo carpet merah
Daalia>>>…sesekali ke dapur...weekend je ke dapur
Mamafami>>> …blaja ma jangan tak blaja…
Yong>>>….so yong ni misti menantu kesayangan ek?


Friday, 22-Feb-2008 13:08 Email | Share | | Bookmark
Tunggu Abi

 
Today bibu g keje ngan Abi...tenkiu Abi sanggup anta ibu sampai KL...masa nak balik tunggu Abi lambat sgt so ibu layan ler ...kat sminggu gak tak upload ape2 dlm fp ni...bz giler maklum ler 'Tuanku' dah balik mmg tak leh kate aper...tak sempat nak karang ..hehehe ...aku bab karang mengarang nih mmg fail.. sib baik writing test sumer scored so memandang kan nak tulih panjang ade penyakit 'M' sket so aku besaukan ler font nih...so ni ler hasilnye sementara nunggu Abiku cayang dtg jemput ...jam dah kol 7.16 mlm..so kengkawan sori ek..aku da iklan kan fp kowang secara tak sengaja.. nanti kalo ade sesape citer gempak lagi..leh aku publish tuk next month nyer edisi.



p/s
Jangan mara ye kengkawan....nanti kene jual kat kedai tayar
Sori cayang..ibu wat kamu jadi cover gurl lagi..nanti bibu beli kemera mahal kite amik gambo sampai tak tido




Quote:
Umi solehah=>> …Nak balik T’loh ? itu kene tanye ‘drebar’ dulu….
Zai=>>…Zai pon cute miut gak…
FarEast=>>….ni magazine ni ade kat Dubai jek…tu tgk currency
Ibu Chempaka=>>…. ni tak jual ….free jek…sila ambil satu
Kirana=>>…bile lagi nak jadi promoter daa…
Bye=>>….yolah…nanti ado maso..erk ..tapi cam takdo maso…nunggu pencen jolah
Etot=>>…tak de mase nak wat ‘umah baru’… tgh buat tapi ‘kontraktor’ lari plak…ye.ye..next entry aku masak lauk tuh… tunguuuuuuuu…
Dalia=>>… kite duk Kajang…huhuhu jauhnye nak p test cupcakes akk..
Zaiton=>> ....dah besar jadi lawa pulak...
k.e.r.i =>> ooo...tenkiu2..itu lom tgk lagi mamanyer


Wednesday, 13-Feb-2008 06:11 Email | Share | | Bookmark
Opis bibu

Kali ni nak citer pasal opis bibu..minggu ni mmg rajin sket coz phm2 ler..kalu tak brape bizi tu maknanye tak brape ade keje..kalu tak brape ade keje maknanye tak brape rajin nak wat keje walopon ade byk keje sebenanye..di panjangkan citer ……nak karang citer panjang kene ade idea…memandangkan otak pon cam dah jem sket cam jalan pagi tadi so ni kira dah abih panjang.. sila baca description photo mengikut abjad:



a. ni workstation bibu…misti ade stationeries, notepad, table calendar …ni scene waktu pagi memang ‘clear’ bile dah tghari sket…mule le longgokan document and paper (supaya menampakkan byk keje..itu petua supaya boss x kacau)..dan longgokkan tu kalo buleh sampai takat lobang idung

b. these are amongs weapons yg slalu kene blasah….tapi tang pokok bunga kengkunun wat green scenery untuk mendapatkan oksigen yg lebih (ade logic ke?)

c. sebelum wat keje kene brekfes dulu, misti minum susu and roti takpon oat semangkuk….teringin gak nak mkn goreng2 tapi dah tak masuk tekak ler..kalo kat café tu aku tgk lebey minyak dari mee.. tu lom campur bendasing yg selalu aku jumpe..rambut …toksah citer dari anak rambut…bapak rambut ..sumer ade..

d. tempat ni..kalo free sket…harus dikunjungi…saje cuci mata dan jugak cuci wallet….ni kalo shopping mmg tak bape hengat

e. Ni seater tuk guest (dlm bilik bos) ehhehehe tingin aku nak tido baring tapi kang harus tak bangun2

f. Ni kusi slalu aku duduk kalo ‘Tuanku’ panggil mengadap..Menci sungguh kalo kene panggil ngadap ni….

g. kalo naik monorail turun kat bukit nanas kendian jln kaki sket dah sampai opis.

h. Ni ‘selipar’ opis..kaler itam tu kalo wat ngadap..n entertain guest..kaler beige tu wat..jenjalan ke ‘d’


Sunday, 10-Feb-2008 10:53 Email | Share | | Bookmark
Nuha@4 months

Nuha genap 4 months...sejapnyer rase cam smalam dlm perut lagi..sakit nak kuarkan de pon still teringat lagi...[





Saturday, 9-Feb-2008 05:36 Email | Share | | Bookmark
Dadih mango

 
 
Dadih ni mmg feberet kami skuarga. selalu beli kat pasar mlm jek..tapi angin baik hari ni..cuh try wat sendri..bukan ibu tak mo buat selalu...tapi kang anak dara tu sibuk ler nak wat sendri..



Resepi mmg le senang sgt pendek kata sambil tocang rambut pon buleh wat

beli sepeket serbuk dadih (sebenanye nak beli yg stoberi...bila dah bancuh kaler kuning apsal??)
3000ml air
1 sudu besar gula
400ml susu segar atau bancuhan susu tepung


cara-cara

masak air campur gula dan susu..bile dah didih..tutup api and campurkan serbuk dadih..then tuang dlm cup dah sejukkan.Buleh buat 20 cup kos RM 4.50(pek dadih) + RM 4.00 (cup satu RM0.20) =RM 8.50..so kalo jual singgit satu dah untung RM 11.50
ni aku tak jual ler..mkn sendri jek..bagi anak2 buah n jiran sebelah


Ni anak dara ni mg suke interframe


[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net