Budaknakai & Bibu
Image Hosted by FileHive.com
By: Budak NaKaL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 16-Sep-2008 03:17 Email | Share | | Bookmark
Kakak-The Photog

[Pagi ni bibu belek hp..baru perasaan (perasan) kakak snap tah ape2 gambo gune hp bibu...adoi nak...kamu nak jadi sgt photographer ker? Tu lom bibu kasi can guna kimera...abis sume de snap nye...kasut ni tah bile de snap ...dlm kete kot ..bibu tak pasan...de suke sgt pakai kasut ni..dah buruk sgt ler kakak...kasut sket punye banyak bibu beli de suka sgt yg ni..sebab kaler pink...adoyai...nanti raya kang bibu belikan cam ni lagi..baju kurung raya pink..kasut pink...shirt pon pink..penin la bibu kakak!!

Lagi satu gambo adik..pon de suke sgt snap.




Quote:
Bibu dpt 'tukang sedut' baru...tenkiu Abie (bebaloi gak bibu gune penyapu lidi dan menyapu dgn libasan gaya pemain badminton...akhirnya Abie perasan kesungguhan bibu itu) hehehehehe...skrg aku leh sedut sume habuk hatta cucu kuman!!



Tuesday, 2-Sep-2008 05:20 Email | Share | | Bookmark
AKTIVITI KAKAK MASE CUTI SKOLAH@UMAH ATAM

Nak upload dari hari tu tapi bibu asik tangguh je...asik2 kek je..agaknye naik muntah kot sape yg tgk..
Ni aktiviti kakak mase de duk umah Atam 3 hari during school break baru2 ni..de tido sana smlm je..lagi 2 hari tu..bibu ngan Abie tak bg sbb de mmg tak penah tak tido ngan kami sejak kecil ....asik cari ketiak kami je...itupon Atam kate ...de ckp de nak bibu mlm tu..at last de tido ngan Atam je.

Who is Kak Abby ?
Abby is Atam's 3 rd child - Kakak's cousin

kakak mmg rapat ngan kak Abby..de suke le org layan main makeup2, tocang2 rambut (grooming) ape2 aje la anak2 dara ni.





Quote:
Menu first day posa??Ampun le..tak sempat nak snap...mmg penat giler...baru lepas balik dari kampung terus bersilat kat dapur


Thursday, 28-Aug-2008 02:35 Email | Share | | Bookmark
CHILLED CHEESECAKE & FUDGE BROWNIES



RESEPI 1 – BLENDED & CHILLED CHEESECAKE

This is my first trial wat blended ciskek dari Nita@Etot . Ni siap tutorial online ni….wakakkaka trimas beb! Mmg sempoi dan sedap cam eskrem!



Untuk Cheesecake
Bahan A

300 gram philadelphia cream cheese
300 gram whipping cream
125 gram fruit yogurt (bibu tak letak)
5 sudu besar gula pasir
1 sudu besar lemon jus
5 sudu besar freshmilk (pon tak letak)

Bahan B
10 gram gelatine*
50 ml air*
(masukkan gelatin dlm air, kemudian cairkan secara double boiler)

Base
160 gram biskut Tiger
80 gram mentega

Cara2:
Kisar halus biskut. Campurkan buter cair dah tekan2 dlm cup (cup tu lapik ngan cup timah dulu ok)

Bahan topping:Blueberry

Cara2:
Blend semua bahan A sehingga sebati.Kemudian masukkan Bahan B. Blend lagi sampai betul2 sebati. Kemudian, keluarkan cup berisi biskut tadi dr peti sejuk, tuang adunan cheese. Sejukkan selama lebih kurang 2 jam. Bila adunan dah keras dan tegap, letak filling di atasnya.

RESEPI 2 – BLUEBERRY CHILLED CHEESECAKE

Ni plak order dari kwn kolej maksu.Resepi asal dari KAK JUN@YUMMYLICIOUS
Tapi bibu doublekan bhn2 sbb nak berat kek lebih krg 1.5 – 2kg.



Chilled Cheesecake
(Springform Size 9’)


Bahan -bahan
600gm cream cheese
600gm whipping cream
200gm gula halus
4 sudu besar jus lemon
2 sudu besar gelatine-larutkan dalam 50ml air panas-sejukkan
1 sudu teh esen vanila

blueberry filling as topping (or any filing)
biskt loveletter munchies (hiasan)
sedikit Stoberi (hiasan)

crust:-600gm biskut Tiger-kisar
120gm butter-cairkan

untuk crust, campurkan aje 2 bahan tu n tekan dalam loyang.

Cara-cara
1. Pukul cream cheese, gula n jus lemon.
2.Dalam mangkuk lain, pukul heavy cream ngan esen hingga kental.
3.Campur whipping cream adunan cream cheese tadi bersama gelatine. guna senduk untuk gaul rata.
4. Tuang rata atas lapisan biskut tadi. Letak filling kat atasnya
5. Simpan dalam fridge selama lebih 2 jam/semalaman.

RESEPI 3 – FUDGE BROWNIES

Brownies bibu tried from KAK RINNCHAN . Suka tgk fp akk tiap kali entry baking misti ade step by step…sng citer..tak yah susah2 bertanya kan!



FUDGE BROWNIES
Sumber : Mak Lang's Kitchen & Rinnchan


Bahan-bahan
1 cwn butter, cairkan
1 cwn serbuk koko
1 ¾ cwn gula halus (bibu tak suka manis sgt)
1 1/2 tsp vanilla
4 biji telur (bibu guna 3 biji je)
1 1/3 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam halus
1 cwn pelbagai kekacang

Cara-cara :
1. Di dalam satu bekas, kacau sebati butter cair dan serbuk koko.
2. Masukkan gula, esen vanilla dan telur. Kacau semua hingga sebati.
3. Sedikit demi sedikit masukkan tepung + baking powder + garam halus yg telah diayak bersama.
4. Akhir sekali masukkan kekacang.
5. Tuang adunan ke dalam loyang brownies dan bakar di dlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 175 darj selama 30 min - 40min, bergantung kepada oven masing-masing.


Quote:
HARAP MAAF JIKA ADA TERKASAR BAHASA DAN SEBAGAINYA..SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA DENGAN PENUH KESABARAN YE KAWAN2!

Quote:
SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN KE 51 TAHUN BUAT SEMUA WARGA MALAYSIA!



Monday, 25-Aug-2008 03:35 Email | Share | | Bookmark
Kakak n Adik latest



Adik
Adik lately suka brrr…brr…gune bibir mungil de….rupenye gigi atas de baru nak tumbuh…abis sume bende de gigit…gatal agaknye..lepas tu pantang kene tinggal sket..nangis sambil pegang mulut de..sedih sgt la tu kununnye..

Kakak
Kakak plak lately suke wat perangai ….bikin bibu marah…tapi hari jumaat tu..lepas bibu solat Isya’…de pon sibuk nak solat…tunggang tonggek…. Surah Al fatihah baca pon laju yang amat

Bibu tanye de..


Bibu : tadi kakak doa ape?
Kakak : kakak doala…
Bibu : yela..kakak doa ape?
Kakak : kakak minta kat Allah (de sebut Alloh)…supaya ibu jangan marah kakak je
Bibu : …………………..( terkedu jap bibu…rase nak nitik airmata pon ade…terus
bibu peluk cium kakak)


Ya Allah ….kau berkati dan rahmati hidup kami…berikan kami cahaya kebahagiaan…kurniakan anak2 ku kepandaian.. Amin!


Dah abis sesi solat tadi…bibu dengar de doa ni plak..terkejut gak bibu dengar…slalu kalo bibu tanye ape yg kakak blaja kat tadika…slalu de tak jawab…tapi mlm tadi bibu dgr de baca doa ni dlm BI

Oh my god
Open my heart
Make easy my work
Increase my Knowledge
Make me understand







Quote:
entry kali ni agak simple...editing pon simple...jln cerita simple? no comment


Monday, 18-Aug-2008 04:40 Email | Share | | Bookmark
MAHA 2008 & Besday @umah Acu



Last Sat we went to MAHA expo…ramainye org..bile dah tghari makin ramai…tapi mmg panas la hari tu…we all pegi pon dpt round halfway je..area farm....hall tak sampai sbb tram sooooo full…(dah bayor RM1 sorg lak tu)...event ni Abie yg excited sgt tgk kambing la..lembu la…cam beriya nak bela kambing…bibu mmg tak thn le..bau…idung sensitif sket…panas lak tu ngan bwk Nuha..de dah muke boring giler dlm stroller …dah panas2..nak snap ape pon dah tak best…tunggu tram plak..punye la penuh..last kitoang skip the hall dan balik umah terus…nak borong kepek n chips pon tak dpt!




Lepas pegi MAHA..kitoang balik umah..rehat jap then ptg kul 6 baru pegi USJ12..umah Acu (Abi’s youngest sis) celebrating her sons’ b’day, Alif – 3 yrs and Afie-1 yr…tapi sampai je umah Acu....sume org dah balik ….bibu sempat buat cupcake yang paling simple coz dah kesuntukan masa sgt…balik dari MAHA dah tghari…masak lunch lagi…fuh..rase cam supermom!!
Gamba pon tak byk amik…mmg agak kepenatan ...two events in a row!!



Quote:
Kakak - paling happy skali dpt naik unta n pony....rase cam nak bwk balik umah


[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net