Budaknakai & Bibu
Image Hosted by FileHive.com
By: Budak NaKaL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 14-Aug-2008 03:38 Email | Share | | Bookmark
Oh no Tag!!! and Who's Irfan Daniel?



Quote:
Who is Irfan Daniel?

Irfan is Mak long’s youngest child .. mmg close /ngam dgn kakak sebb mase kakak dlm perut lagi..Irfan yg selalu panggil..baby Aunti Ayie…(pelat)…sebab tu de mmg rapat dgn kakak. He’s now 8 years old



Budaknakai has been tagged!!

Got tag from Nita@Etot (BBB) Bibu’s Best Buddy.


RULES
The rules of the game get posted at the beginning. Each player answer the question about themselves. At the end of the post, the player then tags 5 people and posts their names. Then goes to their blogs and leaves them a comment. Letting them to know that they have been tagged. Let the person who tagged you know when you've posted your answer.
So now, on to the questions...

1) What were you doing 5 years ago?

2003…I was carrying my first doter and at the same time working as
temp teacher..the nearest ever working place…5 minit je beb!

2) What are 5 things on your to-do list for today?

Today Thursday biasa jela…:
2.1 check my diary n ‘tuanku’
2.2 downloading emails
2.3 replying emails
2.4 fix appointment
2.5 layan fp wakkakakka….(tak keje ke??)…of coz work..work n work till die!

3) What are 5 snacks you enjoy?

3.1 clorets (wat wangi mulut…maklum le asik nak ngadap org je)
3.2 kerepek ubi
3.3 pretzel
3.4 kuaci
3.5 seaweed

4) What are five things you would do if you were a billionaire?


Billionaire?? Ehehhe…tak salah kan berangan sket ...

4.1 bwk sumer ahli kuarga (parents, mil, adik badik g umrah n haj)
4.2 wat umah besor ( glass house) tuk parents n adik badik …umah sebiji tapi ade partition tuk kuarga masing2..duk skali senang…senang nak kumpul2 ..kahkahkah
4.3 wat investment/hotel cam Donald Turmph tu… …
4.4 misti ade jet n heli sendri kan senang nak p mana2..hehehe..takyah susah2 book tiket!
4.5 wat yayasan tuk org 2 tua dan orphanage insya Allah..Amin!

(tapi kalo kalo dah kaya sgt takut lupe daratan..sdgkan tak kaya pon…ibadah tak seberape..lagi la kalo dah kaya…nauzubillah)

5) What are five jobs you've had?


5.1 temp data entry @ Time.dot com…masyuk gile rase masa
tu..sminggu 400
5.2 audit assistant – my first job after grad
5.3 accounts assistant – sushi kin..best gak environment dpt mkn sushi free + discount
5.4 temp teacher for 3 yrs (lamo gilos…ni kes mls nak cari keje dah..mase baru kawen….pindah…peknen pulak then sekolah tu kebetulan cari org...dekat giler ngan umah!
5.5. skang tukang wat kopi je kat opis....kalo ‘tuanku’ otosyen leh jadi boss sejap mwahahahahaha

Aceli byk keje bibu penah wat mase tunggu SPM result n during sem break,
cashier la...crew rest..la...keje kat kedai optical..partime tuisyen teacher..
Saje suke cube sume bende..mcm2 bende buleh tau...so bile skang kite jadi
customer...baru taw mcm mane susah jenis keje tu.. if we learnt how to
appreciate people n the job... they will give more to you..believe me!


Nat tag sape ek…nasib la korang.. ..wat homework ni ye murid2.....amik!!!

EZZA

NHALILAH

LIEYALATIF

KIR@UMMIIKMAL

CT08


Monday, 11-Aug-2008 07:10 Email | Share | | Bookmark
The Birthday cake!


Tadaaa...budaknakai is back! Wow…ade yg tak sabo nak tgk kek ni ye! Bibu agak bz le hari ni…nak lawat fp kengkawan pon tak nyempat2…last week dah free….freee sesangat…this week kebizian plak..ok seperti yang dijanjikan…
Birthday bash ni kitoang sambut kat umah Mak Long..kengkunun bibu nak wat surprise kek tuk Abie…siap ckp..kek ni org order…edible image tu order dari last week…sorok…tak kasi nampak..saje letak kakak nye beday skali walopon dah lepas..sebb dia kalo nampak kang..misti bising hushhhhh…toksah citer la mulut dia……so alang2 bibu edit dan letak skali…bibu order di LOVELIANA…jenuh bibu cari umah nye….tapi tak sempat nak jumpe tokei kek tu…coz bibu on the way home..dah lambat sgt. …sempat jumpe anak dia je…ape2 pon makasih ya Mbak Ayu…the edible icing turned out exactly the one I sent owkeh!




The cake recipe I tried from kak MADIHA memang ngidam lama nak buat kek ni..sejak beli dari Kedai kek dulu..akhirnye jumpe gak similar recipe…thanks ye akk!
Meh tgk my version plak…sowi ye..bibu tukar buah sket coz tekak ni mmg nak mkn sgt kek laici + longan cam kat kedai tu…(ingat lagi mase bibu sambut beday ke 21…roomate beli kek ni…abis makan kek depa baling telur + simbah air sabun….huhuhu tak de keje kan budak kolej dulu2)… ….tak baik tol derang tu kan….lepas tu 2 minggu bilik bau telur hah…padan muke memasing!


Ni pulak kek made by our beloved niece, Hanna (ala yg ade org merisik ari tu) ..de wat kek tuk tunang terchenta, Aidi…sedap gak kek ni harum je bau nye coz ade almond..seharum cinta yg sedang mekar wakkakakaka… tak sempat nak amik gamba mase tgh potong pulak!




Quote:
Tenkiu juga bibu’s x roomate
KAK SHARIZA
yang bg award ni..sonot sgt dpt jejak kasih balik…mengimbau kenangan di Sek 7 dulu..ahaks! tapi rase cam sume dah ade award ni…so bagi kat sumer lah..heheheh slamat!







Quote:
Tenkiu bebanyak kengkawan yg visit and wish Abie and Kakak beday….lepas ni abis dah entry kek beday…tingal beberapa hari lagi nak posa…so stop la edisi kek ni……mari bercookies la pulak!



Wednesday, 6-Aug-2008 02:54 Email | Share | | Bookmark
Happy 33rd Bufday Abie today!





to you darling Abie today you 33..smoga panjang umur...dimurahkan rezeki....dikurniakan kesihatan yang baik....jadi somi yg soleh dan dipermudahan segala urusan insya Allah Muaaaahhhh
Bibu lom sempat beli hadiah..hehehehe...tak yah tak pe ker



Thanks for being a very good and lovely husband and father to us


Quote:
Something for you Abie...wait!

Quote:
Image agak blur....tak buleh bolos dulu...tungguuuuu


Wednesday, 30-Jul-2008 00:46 Email | Share | | Bookmark
Khairul Syuhadah's 5th B'day-27th Jul 2008




27 July 2003, 3.30 pagi
BB yang paling kecik among bb yg lahir hari tu di Kajang Plaza Medical Centre – 2.3kg
Agak senang nak kuarkan de. Pukul 1 pagi water broke (di rumah), 1.30 pagi check in spital, kul 3.30 pagi dah selesai. Kuar je dari perut, mata trus bukak besor dgn tangisan yang agak sedap di telinga..tak kuat sgt.Syukur Alhamdulillah.

March 2004 ( 8 bulan)
Mula merangkak, duduk sendri dan berdiri.

31 August 2004 (1 thn 1 bulan)
Baru mula tumbuh gigi. Pertumbuhan agak lambat- fully breastfeeding. Agak susah mkn nasi /bubur…susu sepenuh masa.

18 September 2004 ( 1 thn 2 bulan)
Mula berjalan tanpa sokong terus dpdt lesen ‘K’ (Lesen Kaki)

Jan 2005 (1 thn 6 bulan)
Perkataan Pertama – ‘Takati’
Kami pon tataw ape maksud de tapi mulut de mmg becok..non stop…de suke tgk Tv mungkin dari TV kot.

Perkatan kedua de suka sebut ‘Atila’
De cube sebut ‘Aktifkan’ mase tu ade iklan maxis ‘Aktifkan dirimu’ dengan banner kaler merah.. …de ckp agak cepat, laju dan kuar mmg sebijik-bijik tak de pelat2 lepas tu..kira belum 2thn de dah byk cakap..ikut sape agaknye eh

2 thn
Baru nak mkn sket2. Itupon kalo tak ikut selera de…de katup mulut rapat2 kalo disuap ape2.

3 thn
Stop susu badan sepenuhnya. Tapi makan masih payah. Makan nasi putih ngan ayam goreng atau ikan goreng saja…kuah/kicap/sambal/yg kaler2 de tak layan..

4 thn
Pegi Tadika.. mula mmg kami tak nak hantar sebb pikir de kecik…bdn pon kecik tapi…hari2 bising nak pegi skolah…nak kawan2..so her first day …tgk de dpt Q paling depan dlm kelas de…student paling kecik bg umo 4 thn. Masa ade event lawatan (Petrosains,KLCC)..we all tak benarkan de pegi..tapi de memandai kata hari tu sekolah..tak de lawatan…so bile dah hantar…sume tgh sibuk nak beratur apalagi mmg de pon nak ikut…so tepaksa bibu lepaskan..cikgu2 pon tak konfiden sbb de mmg kecik sgt…tapi aa’a….tapi cikgu de kata….de ok je enjoy..buleh bwk diri..cume nak naik tren di Petrosains tu tak lepas…tak cukup tingggi…haha!

5 thn
Pegi tadika Islam plak..Alhamdulilah de cepat baca Qiraati…surah yang pendek2 pon de dah hafal.. now tgk ape yg kakak suka:

Suka drawing/art….tak penah lekang ngan buku/paper/kaler
Suka tgk channel Disney and muvie
Suka nyanyi, dlm bathroom pon nyanyi.
Suka mkn pretzel n sphageti hair tabur cheese
Suka posing dpn kimera
Suka buli adik de…geram kot


Kek kakak ni bibu beli cheese cake kemudian bibu hias ikut suke kakak…de nak buh stoberi n PPG.
Stoberi tu patut ade lima atas kek tu..de dah ngap dulu…mmg hantu stoberi kakak ni..maklum la mase peknen de bibu suke sgt mkn stoberi…HAPPY 5TH BIRTHDAY KAKAK…MUGA JADI ANAK YANG PANDAI DAN SOLEHAH..ABI, BIBU AND ADIK LOVE U SO MUCH..MUAAHHHHH







On Saturday,26th bibu baked a cake and cuppies for two events:

Kek Stoberi Shortcake ordered by Nek Ina (my aunt) for her doter’s B’day on 26th Jul, . Aceli mule2 de nak theme princess…so bibu thought nak order edible image je…sinang kerja tapi kedai tu tak amik order sampai Jumaat..mane sempat doh!So my Aunt kate Stoberi Shortcake pon owkeh..de suke gak..I tried so this is the best I can do may b can do much better if more time given..




Agak penat lepas siap kek Stoberi ni + layan BB Nuha yang da bgn awal…so berkejaran plak wat cuppies for my fren yang nak wat cukur jambul bb twins de di Putrajaya petang nye. . after dropping the stoberi shortcake in KD, So off we went to Putrajaya to bibu’s fren’ house, Suhaila & Norazlan.We had to skip the B’day party which held that Saturday Nite. To Su and Lan , congrats for the newly born twins!Both girls are cute and adorable! Hope u all enjoy the cuppies




Quote:

Nota kaki bibu
Kek Stoberi tu kek span coklat lapis whipping cream, cuppies pula vanilla with blueberry filling...agak2 bibu ade talent bukak biz tak?
Any comments are most welcomed - bibu needs improvement though I spent the least time I had during weekend. If time and $$ collides, insya Allah bibu will attend professional baking class next time


Wednesday, 23-Jul-2008 01:36 Email | Share | | Bookmark
Auntie Ezza in da House & lawatan sambil belajar ke Kedai Bakeri

Aktiviti ni di plan 2-3 minggu sebelum kejadian tentang lawatan di atas. Memandangkan Bibu baru je berjinak-jinak dlm dunia baking ni…dan soping kalo dulu dari soping complek sudah bertukar soping ke Bakery shop. Dah tentu tokei kedai kek tu makin kaya dek abis brg diborong dek bibu bile bibu mule nak try resepi….sampai Abie pon tegur…

Quote:
'I bangga ade wife beli brg tuk masak2 …dari wife org lain yg sibuk beli make up ngan baju je'….hehhehehe kemang kuncup bibu dipuji Abie…siap dpt kiss

Jum, 27 Jun 2008, tghari,

YM Bibu & EZZA ( lebey kurg begini la di pendekkan…kalo telebih ayat tu….bibu saje nak nyedapkan jalan cerita je

‘Mak cikkkkkkkkkkkkk’

'BUZZ!!!’
‘Oit..kojut aku’
‘Mak cik, jadi tak ahad ni?’
‘abg aku de g keje ahad…greenlight’
‘ko camne…laki ko bagi pegi?’
‘jap…aku tgh tunggu reply laki aku (sms)’
‘hermmmmmmm…………’
‘nanti ko tunjuk demo deco sket’
‘erk..aku bukan pro ….men hentam je….’
‘ala aku nak tgk ko bancuh icing tu je’
‘ikot ko la..tapi ko kene gerak awai sket’
‘aku kuar kul 11…..lepas zuhur baru gerak ke Bagus…tunggu ko kat situ’
‘erk…lepas zuhur? Abis kul bape nak mai umah aku…campur burak lagi mane sempat nak deco oiii’
‘kalo cam tu aku kena kuar agak2 kul bape?’
‘kul 11….dlm 11. 40 sampai Kajang….ko lepak jap umah member ko tuh…dlm kul 12.30 gerak ke Bagus…okeh? Tunggu ko kat situ’


Maka ahd tu 29/07/08…di Kedai Bakeri, Kajang

Bibu ngan mama Yie n Aloy pon bersua muka….setelah agak lama berhubung di alam maya ni…hehehhehe…org pertama fp yg bibu jumpe live…(ehhehe...mc m nak kasi award je) maklum ler bibu ni pemalu sket..ekekekkeke…bibu cume teman soping je..sbb sminggu sblum bibu dah beli kat situ…hehehhe…berpastik-pastik si mak cik EZZA ni soping ….tak pe2…kalo agak2 tak cukup…len kali kite beli kedai bakeri tu pulak

Sampai umah………

Ape yang drg buat kat umah bibu ek…si Nuha ni biasala de ngan org tak kenal de wat dek je…agak susah gak nak wat keje ade budak kecik ni kan…nak kene layan je…budak lagi tiga org kat luar (hall) (kakak, Aloy, Yie)...suke ati korang la..nak wat ape ek…tunggang tebalik pon tak per…janji jgn kacau mama2 yang sibuk cube deco tanpa sifu nih..wakakkakak…bersifukan buku resepi dan gamba2 aje…layan jela..








Quote:
EZZA
Tenkiu bebanyak ek...kim gambo tuh... bile2 nak soping lagi..singgah le teratak buruk kami tu...next time kite tak yah 'silat' kat dapur kita 'berkampung' terus


[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net