Budaknakai & Bibu
Image Hosted by FileHive.com
By: Budak NaKaL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 15-Jul-2008 08:52 Email | Share | | Bookmark
BBQ & Birthday Party




Event : BBQ & Beday Party
Venue : Tmn Putra Permai,Serdang (Umah Nenek Ham & Atuk Farouk)
Date : 12 July 2008
Time : 8.00 pm
Attendees :

Nenek Ina & Atuk Muzafar (Anis & Armand)
Nenek Uji & Atuk Padil (Faiz, Irfan, Arif,Adreanna)
Nenek Ebok & Atuk Zain
Atuk Yut & Nek Milah (Mira, Daud)
Bibu & Abie ( Syuhadah & Nuha)
Pati (my aunt's MIL and grandsons)

Ramainye Atuk & Nenek kakak n Nuha ye!

This is last Saturday’s event at Bibu’s aunt new house, Nenek Ham- my mom’s sister ( I grew up with my 5 aunts and 2 uncles since std 2). Dulu de duk Klang, so dpt pindah ke Serdang since her husband works in Putrajaya. Her newly bought house is about 30 minutes from our house. So tak de alasan tak buleh pegi ye Abie hehehehe… Bibu kalo mkn2 ni laju je… so we r celebrating Nana’s 18th birthday (bibu's cousin) which falls on 18 th July,she is the 2nd child of the family plus my bro’s 27th birthday which falls on 16th July. Wah..ramainye beday July..lepas ni sape plak…
So the makan time is after Maghrib …..bibu cume tolong tgk…maklum le…si Nuha ni mane buleh tinggal sket…dan juga tolong makan je…










Okeh enuf photos meh tgk kek yg bibu wat tuk Pak Ngah (bibu's bro)
Resepi ni bibu modified sket sebab nak letak blueberry. Kek ini masa dlm oven naik cantik je dan rata…tapi bile bibu kuarkan dari oven mcm mendap sket..mungkin bibu terkuar awal kot.. atau mungkin bibu terlebih kacau but still look presentable dan kek yg lembut dan gebu… …ape pon terima kasih pada empunye resepi.Bibu wat separuh adunan saja.


Kek Chiffon Vanilla

Bahan-bahan

Bahan A:


3 biji kuning telur
1/3 cawan minyak sunflower
1/3 cawan susu segar
Secubit garam
1/2 cawan gula pasir
1/2 sudu teh perisa vanilla
1 cawan tepung diayak bersama 1 sudu teh baking powder

Bahan B:
3 biji putih telur
1/3 cawan gula pasir
1/2 penutup cream of tar tar

Bahan C

Icing dan blueberry filling

Cara-cara

1. Bahan (A): Masukkan kuning telur, garam dan gula. Kacau. ( tak perlu kembang, sebati je dah cukup).Masukkan perisa vanilla, minyak & susu segar. Kacau.Masukkan tepung( yg telah diayak bersama baking powder). Ketepikan
2. Bahan (B): Pukul putih telur sehingga menjadi buih sabun. Kemudian masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang.Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
3. Akhir sekali, masukkan bahan B ke dalam bahan A dan bakar selama 40 minit suhu 170oc.

Quote:
RESEPI ASAL
Kek Chiffon Pandan
shamatul86@myresipi.com
Resepi dr mak saye..Insya-Allah, sedap... Gambar daripada laporan masakan oleh umi_e.
Bahan-bahan
• Bahan A:
• 6 biji kuning telur
• 2/3 cawan minyak mazola
• 2/3 cawan santan dari ½ biji kelapa
• 1 sudu teh garam
• 1 cawan gula pasir
• pewarna hijau (pandan)
• 2 cawan tepung diayak bersama 2 sudu teh baking powder
• Bahan B:
• 6 biji putih telur
• 2/3 cawan gula pasir
• 1 penutup cream of tar tar
Cara-cara
4. Bahan (A): 1. Masukkan kuning telur, garam dan gula. Kacau. ( tak perlu kembang, sebati je dah cukup)2.Masukkan pewarna hijau, minyak & santan. Kacau. 3.Masukkan tepung( yg telah diayak bersama baking powder). 4.Ketepikan
5. Bahan (B): 1.Pukul putih telur sehingga menjadi buih sabun. 2.Kemudian masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang. 3.Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
6. Last sekali, masukkan bahan B ke dalam bahan A dan bakar.


Quote:
The writing on cake still not firm and smooth..so ketaq la bile pegang nozzle...how arr??


Monday, 7-Jul-2008 04:29 Email | Share | | Bookmark
Elmo Cake





Bibu suke tengok Elmo...walopon de 'kureng' sket tapi...comei... ni bibu baru nak test nozzle baru beli..asik2 muke aku je ulang alik kedai bagus tu...agaknye naik nyampah amoi tu..aku asik tanye je nozzle ni kuar camne???hahahahhaha...sapu suoh jual nozzle..len kali sertakan sekali gambarajah tiap nozzle tu /booklet ke..ini nozle sumer dlm dawer tingkat tu..mak aiiiii punye byk..pening bibu nak cari bentuk yg best. ..kek ni bibu wat last sabtu..bwk p umah Atam kat USJ19, terpegun sejap budak2 tu tgk auntie derang bwk kek lagi...hahahaha korang jadi food tester lagi ek??? mule2 memasing kate wah...cantek...(komen bebudak biasa ler) bile suruh potong, makan..berebut...zup zap zup zap...abis!! bagus tol…tukang wat kek ni pon tak sempat rase..ape rase kek aku tuh hahahahha….Resepi kek span jugak cume buh kaler pink atas permintaan kakak yang dah semingu mintak kek princess kaler pink...haru! mane bibu reti wat kek princess nak oii!Nanti la beday kakak bibu beli edible princess tu....at last pujuk2..wat kek elmo de kate okeh...tapi sampai pagi tadi bangun pon de masih ckp..nanti bibu dah cuti..bibu wat lagi kek princess tu tau! Hermmmm...bibu geleng pala je!!!

Kek Span Rose

Bahan-bahan:

Bahan A
1 cawan gula castor
1 cawan tepung
4 biji telur
½ penutup cream of tar tar

Bahan B
4 sudu besar susu segar
1/4 cup butter dicairkan

Bahan C
1 sudu kecil vanilla essence
1 sudu kecil sirap rose

Ganache Topping
250gm coklat masak
125gm whipped cream

Panaskan whipped cream dengan api perlahan dan bila hampir didih, tutup api dan masukkan coklat masak yang telah di potong kecil.


Cara-cara

1. Putar kuning telur dan 1/2 cawan gula sehingga putih gebu.
2. Di mangkuk yg berasingan putar 1/2 cawan gula,putih telur dan cream of tar tar sehingga jadi meringue.
3. Masukkan tepung, bahan B dan C dan kuning telur yang telah diputar terlebih dulu.
3. Putar lagi sehingga berkrim 5-10 minit.
5. Tuang ke dalam tin bakar 8' yang dilapik kertas minyak.
6. Bakar dalam suhu 170 C selama 40 minit.




Quote:
Resepi ni bibu tak ingat amik mane...main print dari tenet...lupe plak asal dari mane..tula moralnye..jgn amik resepi banyak2 nanti pening nak wat mane satu..2ndly, misti ade source...kalo tak naya wooooo kene fire!


Quote:
p/s: Ade tamu special bertandang umah bibu last weekend..sape yek???tungguuuuu......


Wednesday, 2-Jul-2008 04:17 Email | Share | | Bookmark
Happy 20th Birthday Maksu!






Happy 20th Beday Maksu (my only one sister) today. Semuga jadi adik yang baik, taat dan menurut perintah ekkekekekeke .Every year Bibu supply kek je...hadiah tu tgkla raya ke.. but this year Bibu wat sendri kek tuk Maksu...blaja rajin2 taw...tgk result tu cam tak bape bagus...up lagi...mane2 patient yang terkehel ke ape... terapi baik2...also wat terapi selalu tuk kakak mu ni yg asik sakit bahu je...wakkakakakaka ...bagus gak aku bagi ko elaun tiap bulan buleh ko urut/spa lagi ek??Kek stoberi ni...ade cacat sket sori le maksu biasaler...kalo dah bwk ke hulu ke hilir nak tunggu lepas abih keje baru nak hantar...ade stoberi yg tejatuh...huhhuhhuhuhu...



My comment on this cake

Moist
Ganache agak cair but still sticky
Not very sweet just nice
Deco yg agak tah ape2…nak cepat
Quality gambo yg aaamat tidak memuaskan…kameraku tak sihat
Kek yang comot sebab tak sempat snap mase dah siap…bile sampai opis…stoberi yang jatuh tu lagi mencacatkan kek tu…lepas abis keje on the way home baru bagi Maksu


Quote:
kamera plak sakit Bibu snap gune hp je..busan betol... agak2 bila Abi nak belikan Bibu kamera mhl tu ye?


Tuesday, 24-Jun-2008 09:34 Email | Share | | Bookmark





Last 2 weeks on Father's Day bibu promised kakak to make cake for Abie but Bibu managed to bake last Sunday. I tried mamafami's recipe from her previous entry...sedapnyer!!! bibu mmg suke coffee sponge since i bought from King's bakery.. so spongy and tak kering pon!!
but i think the upper layer overheated cam berkerak sket ...it's ok first time wat cake ni...mane nak dpt perfect kan..janji sedap di tekak hehehehehe

So start baking...kakak da tercegat dgn stool de tgk ape bibu buat...bile bibu dah start buat buttercream tu tgn de sibuk colek sket..dgn alasan..tak sabar..lapar dah...(padahal i knew dia geram ngan pukul cream tu) abis baju de ..coklat sana sini...

Then bile nak deco tu...adik plak...dtg...tarik kain suar bibu...aduss...adik ni...langsung tak leh tinggal sket..tgk tv takmo..sibuk nak taw ape n kakak wat kat dapur..pas tu mula la dia nangis sambil pegang dada dia tu (alasan mintak dukung)...so dgn dukung dia..bibu sambung deco...hermmmm...paham2 jela kalo dah sebelah tgn pegang dia...sblh tgn lagi pegang nozzle ...mmg hasilnye tak leh ckp la...(just see the photo below)...the drawing tu mmg kakak suh lukis pic all of us...tang rambut tu...aceli rambut de pendek tapi de suh jgk lukis pjg...hahhahahaha

So half kek tu bibu bg bbsitter n famili for food testing (slalu derang kene jadi food tester sebab ramai kanak2 kat situ)..half lagi simpan tuk mkn sampai abiss....yummy!!






COFFEE SPONGE

Bahan-bahan:

3/4 cup gula castor
1 cup tepung
4 biji telur
1 sudu besar ovallette
4 sudu besar air
1/4 cup butter dicairkan
1 sudu kecil vanilla essence
1 sudu besar coffee emulco

Method :

1. Putar gula dan telur sehingga putih gebu.
2. Masukkan tepung, esen vanilla, ovellete, coffee emulco dan air.
3. Putar lagi sehingga berkrim dan masukkan butter cair.
4. Putar selama 5 minit.
5. Tuang ke dalam tin bakar 8' yang dilapik kertas minyak.
6. Bakar dalam suhu 170 C selama 40 - 45 minit.
7. Setelah sejuk boleh hias dengan butter cream.




Quote:
So sesape nak cube...silakan..mmg mudah...jimat ...dan sedap!!




Wednesday, 11-Jun-2008 05:29 Email | Share | | Bookmark
lagi aksi2 Adik Nuha & Kakak Dada



Kakak kalo suoh act depan kimera mmg suke je...tgkla mcm2 aksi...adik ni pelik sket...de tak bape suke oang amik gambo de...takmo senyum langsung
susah betul nak snap de senyum..








[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net