Budaknakai & Bibu
Image Hosted by FileHive.com
By: Budak NaKaL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Monday, 9-Jun-2008 06:38 Email | Share | | Bookmark
Hanna's Pre-engagement(merisik),Pot luck@ Mak Long's house




Hari ni terlebih rajin mengedit laks...hihihihi almaklum...'tuanku' tadak...
esok siap la bibu...tak bernafas dek timbunan keje...takper2..breathe in...out...in...out..oops...terlepas dari bawah plak..hehhehe (tak senonoh)...

Weekend kami berkumpul lagi ...this time @Mak Long's house...memasing
'pot luck' ...ade event sket....psss...ade org nak merisik anak dara Mak Long ni...cepatler Mak long dapat menantu ye..tak sempat abis blaja...da ade org merisik...so bibunye tugasan is to bring krabu mangga...
nak jadi cerita...dari Jumaat bibu cari mangga muda ni...tak jumpe..aikk slalu kalo tak beli...berlambak...bila nak cari tula..takde...luckily found 1 mamak store...dialog lebey krg begini:

Jam 6.30 ptg (Jumat)

Bibu : Mamak, lu ade jual mangga...selalu sy tgk ada?
Mamak : aaa? (wat2 pekak plak)
Bibu : ade jual manggo mude? (kang aku speaking...pening!)
Mamak : aaa ada..ada...tu (sambil tunjuk)
Bibu : hah...2 aja? saya mau sekilo -dua?
Mamak : aaa..ada..ada...besok jam kalu mari...
Bibu : okeh...sy booking dulu ini RM5 ...sok pagi sy dtg amik

Jam 8.30 pagi (Sabtu)

Bibu : aaa...smalam saya order mangga ade?
Mamak : ada...ada..(sambil bagi)
Bibu : AIk...ini je? slalu ade dlm kotak besar?
Mamak : ini aja dey...u kate mau sekilo..sy angkat sekilo
Bibu : (hampir2 menepuk dahi)...sy ingat u angkat sekotak
buleh sy pilih 2 kilo
Mamak : tada..kita angkat kalo ade org mau...u minta
sekilo..kite pon beli sekilo
(adeh...... rase mau makan selipar je mamak ni..dgn jujurnye beli sekilo aja..slalu tu aku tgk ...time aku tak beli berlambak2 dlm kotak de...)
Bibu : okehla2...brapa?(dengan muka tak puas hati)
Mamak :RM4.80
Bibu : smlam sy kasi RM5 bak sini 20sen

(rupe2nye de beli kat pasar Kajang..kalo aku tau...baik aku pegi sana awal2....ceh!)


Maka...lepas siap cuppies tu Bibu dgn kelam kelabut wat Kerabu plak...


Event : Hanna 's Pre -engegement & Birthday 23rd
Time : tgh hari
Venue : Taman Pinggiran Putra
Theme : Bebas




Quote:

....continued
photo tak banyak coz tgh kalut2 rombongan sampai..Abie petik2 kamera tak buleh..de suoh change batteries..padahal bibu dah tuka yg baru..cis..kaput betul... so gambo tgh sarung cincin tade...huhuhuhu..kene tunggu dari empunye cincin ...so next entry owkeh!!


Lupe lak bagitau cuppies tu wat buah tangan besan Mak Long....sampai Melaka agaknye cuppies tu hihihihihih


Thursday, 5-Jun-2008 07:34 Email | Share | | Bookmark
Slamat pulang ke KL



We are back!! ...hermmm...quite a long trip….this trip tak byk bibu snap…cam sibuk je ....:-D

Btw just 2 nites stay….

Sebelum berangkat pagi Sabtu Bibu sempat buat choc chip muffin…


Dari USJ almost 3 hrs je..lenguh gak lame tak jln jauh..this is Nuha’s first long trip..paling jauh pon 2 jam…balik umah Aki Temerloh…dia tido pon sejam je..lagi 2 jam tu..aiyo..penin bibu dia da mula busan….





Quote:
Thanks friends for da visit...we'll be updating next Monday..Insya Allah


Friday, 30-May-2008 07:46 Email | Share | | Bookmark
another baking project (trial n modified edition)



Aha....another experiment...
baked this last nite..yip fresh from oven...teringat kenny rogersnye muffin....
so i tried this one..sedap dimakan panas2...bibu modified sket...
letak nutella (saje nak abiskan ...dah nak epxired pun) kat dlm..
adunan kurang gula coz bile letak nutella kan manis...nyum..nyum!


VANILLA & NUTELLA MUFFIN

Bahan-bahan (12 biji muffin)

* 4 tbsp mentega, dicairkan
* 2 cawan tepung superfine
* 3/4 cawan gula
* 1 cawan susu segar
* 2 tbsp baking powder
* 1/2 tsp garam
* 1 biji telur
* 1/2 tbsp esen vanilla
* nutella or any flavoured jam


Cara-cara

1. Gaul tepung, garam, baking powder dalam satu bekas.
2. Dalam bekas lain, putar gula dan telur hingga kembang.
3. Masukkan butter, telur dan essen vanilla.
4. Masukkan adunan tepung sedikit demi sedikit, berselang susu.
5. Bakar selama 20minit/180C(panaskan oven terlebih dulu 5-8min).



Quote:
sumber :Deenos (myresepi)
Bahan-bahan ( 2 dozen muffin )

* 8 tbsp mentega, dicairkan
* 4 cawan tepung
* 2 cawan gula
* 2 cawan susu segar
* 4 tbsp baking powder
* 1 tsp garam
* 2 biji telur
* 1 tbsp esen vanilla

Cara-cara

1. Gaulkan kesemua bahan hingga sebati.
2. Isikan adunan tadi kedalam bekas muffin.
3. Bakar selama 20minit/180C.


ANNOUNCEMENT

WE ARE OFF TO NORTHERN (TAIPING-ABIE'S HOMETOWN)
TOMMORROW TILL MONDAY OR TUESDAY...YAHUUUUU..
TIME TO JALAN-JALAN!
.....
..............................again, not very clear eh...snapped using hp..


Monday, 26-May-2008 05:41 Email | Share | | Bookmark
Tripple 'C'




These Tripple ‘C’ baked an hour after bibu bought new oven..see what she can do with my cake…hasilnye ok…for beginner like me!
Asalnye nak wat pretzel tuk kakak..tapi tak pandai control temp so..mmg tak dpt nak dislamatkan..terhangit..sory kakak..nanti bibu buat lagi..owkeh!

Resepi asal dari Kak Hanieliza tapi bibu modified sket ikut suka ati dan bhn yg ade..esp coffee emulco dan no oil added.




Quote:
CHOC CHEESE CUPCAKES
Sumber : lizcookies & Maklang Azie & hanieliza

(12 cups)


Ing. A
1 cup all purpose flour
3/4 cup coco powder
1 tsp b/powder
1 tsp s/bicarbonate
1/2 tsp nescafe (replaced with coffee emulco)
a pinch of salt

Ing.B
3/4 cup castor sugar
1/2 cup fresh milk
1/2 melted butter (originally oil)
1 egg

Ing.C
1/2 cup hot water

Ing. D
1 cup cream cheese
2 sp sugar
A drop of essen vanilla

Method
1. In a large bowl, combine A...mix well.
2. In another separate bowl, combine ing.B..mix well.
3. In other separate bowl , mix ing D till soft.
4. Add both and mix them until well incorporated
5. Lastly add in the hot water, Ing C.
6. Heat up the Oven at 175c for 5-10 minutes
7. Bake for 20 minutes.





Abie commented…” okla nih…sedap”
All Sis in Laws commented…” sedap” ( komen pjg…tidak dpt disertakan mungkin pjg or mungkin pendek)

Quote:

Quality gambo kurang memuaskan...kimera tetinggal kat opis..so snap je gune ape yg ade


Friday, 16-May-2008 04:18 Email | Share | | Bookmark
My first CC to celebrate Teacher's Day



Today bibu drove to work with a smily face…why??? Hehhehehe….misti ade sebab ni…adakah sbb pagi Jumaat?? …hehhe …adakah sebab nak coti 3 hari ??..hehhehe…so bibu will tell the 8th Fact bout Bibu….

8th Fact is...Believe in what you can do!


I made cupcakes!!!
OMG…. ni misti bibu da buang tebiat nih….(astaghfirullah)….nop….this is like a dream comes true…hehhehe…selama ni….asik berjalan cuci mata ke fp org…tetibe berdetik di hati (cewah cam nak karang novel…ihihihihi)nak wat cupcakes tuk teachers di Tadika Taman Ilmu tempat kakak blaja skrg ni bersempena hari guru yg jatuh hari ni…
Bibu wat kek mlm tadi…lepas try wat buttercream sket..sapu ler 4 ketul then bibu letak dlm bekas…tido dlm kul 11.30 mlm …masuk awal kul 10 tapi layan si adik ni…takmo tido plak…golek sana…golek sini…at last bibu sedar de tetido atas kaki ibu…Ya Allah anak ku ni…sib aku sedar..kot tak mahu ke dinding kalu aku tersepak ni)…so sambg tido balik (sori hari ni nak berceloteh sbb really in good mood)….tak bape lena sebenarnye..asik tingat…sok aku nak bgn awal siapkan belen/deco cc tuh..bersemut ke cc aku tuh?cair ke buttercream yg aku wat tuh???
So dah kul 5.30 bibu terjaga…trus takleh tido dah..bgn2 trus ke dapur (tanpa cuci muka ke hapa….excited nye pasal sampai tak nyinggah ke bilik air lps bangun tido)…
Alhamdullilah…cc ku slamat, bersih dan utuh…buttercream tuh mmg nice…bibu ingat jadi cair ke hapa…(nampak sgt tak penah wat kek)..ekekekke
Maka selepas 1 jam…tertunggeng –tunggeng mendeco siap jua cc ku yg …julung kali aku wat ni…Abi kul 6 da bgn….de kate..cantek la ni!! hehehhe kemang gak idung ni…walopon aku rase Ya Rabbi….mmg huduh cc aku nih berbanding korang yg slalu wat tuh….lagipun bibu hasilkan dari tanganku yg serba kekurangan nih…rase bangga plak kejap..ade sesuatu tuk kakak hadiahkan kat cikgu cikgi de…walopon sebenanya de sibuk nak bungkus hadiah..sebb de tgk kak Ati n Ara (anak2 bbsitter) sibuk bungkus hadiah mlm tu masa bibu nak amik de lps balik keje)…tapi pandai le pujuk de…kalo kakak dah skolah mcm kat Ati buleh le bibu beli..ni kakak baru tadika je…teacher pon sikit je…so de pon…okeh..ala bebudak senang je nak pujuk de..last year bibu bagi mug n potpori…so kalo ikutkan guru ni tak kisah sebenarnye (bibu pon penah merase masuk alam cikgu sejap) hadiah yg paling bermakna ialah ucapan terima kasih dan jadi anak murid yg cemerlang paling bernilai buat cikgu2…betul tak cikgu2 kat luar sana???




Quote:
Maka bersempena hari Guru harini kami nak ucapkan bebanyak terima kasih dan Slamat Hari guru kepada guru2 dan juga letcurer2 yg pernah mengajar di :

Tadika Titian Ilmu (kakak's kiddy place)
Tadika Taman Ilmu (kakak's kiddy place)
SK Ijok (bibu)
SMA (T) Hishamuddin Kpg Jawa, Klang (bibu)
SK All Saint,Taiping (Abie)
SM Vokasional Taiping (Abie)
Uitm, Shah Alam (Abie & Bibu)
Uitm Segamat (Bibu)

Abie added:Ucapan buat guru guru yang penah mengajar di Sek .Ren. All Saints Kamunting Taiping Perak .Cikgu Zakaria ,Cikgu Halim , Allahyarham Cikgu Omar ( Di doakan kesejahteraannya) berserta cikgu cikgu lain yang mengajar sekitar tahun 1981- 1987 ...Sek Menengah Kamunting .. tak lupa buat Cikgu Rubiah..jua buat cikgu cikgu yang penah mengajar saya sekitar 1988-1990...Sekolah Menengah Teknik Taiping (Formerly known as Sek Vokasional Taiping )Cikgu Anuar ,Cikgu Rahim ,Cikgu Arib berserta cikgu cikgu yang pernah mengajar saya sekitar tahun 1991-1992, Pensyarah UITM (Fakulti TMSK) .... Jasa Cikgu ² hanya Tuhan yang membalasnya.Ilmu yang diajar oleh cikgu² akan dimanafaatkan sepenuhnya...Amin




Quote:
Lupe nak bagitau..resepi cupcakes ni byk bibu refer dari fp tersohor kak Hanieliza dan cara2 buttercream & whipped cream tu dari Wilton...so bibu masih tempoh probation...using very limited baking utensil



[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net