Budaknakai & Bibu
Image Hosted by FileHive.com
By: Budak NaKaL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 24-Jun-2008 09:34 Email | Share | Bookmark





Last 2 weeks on Father's Day bibu promised kakak to make cake for Abie but Bibu managed to bake last Sunday. I tried mamafami's recipe from her previous entry...sedapnyer!!! bibu mmg suke coffee sponge since i bought from King's bakery.. so spongy and tak kering pon!!
but i think the upper layer overheated cam berkerak sket ...it's ok first time wat cake ni...mane nak dpt perfect kan..janji sedap di tekak hehehehehe

So start baking...kakak da tercegat dgn stool de tgk ape bibu buat...bile bibu dah start buat buttercream tu tgn de sibuk colek sket..dgn alasan..tak sabar..lapar dah...(padahal i knew dia geram ngan pukul cream tu) abis baju de ..coklat sana sini...

Then bile nak deco tu...adik plak...dtg...tarik kain suar bibu...aduss...adik ni...langsung tak leh tinggal sket..tgk tv takmo..sibuk nak taw ape n kakak wat kat dapur..pas tu mula la dia nangis sambil pegang dada dia tu (alasan mintak dukung)...so dgn dukung dia..bibu sambung deco...hermmmm...paham2 jela kalo dah sebelah tgn pegang dia...sblh tgn lagi pegang nozzle ...mmg hasilnye tak leh ckp la...(just see the photo below)...the drawing tu mmg kakak suh lukis pic all of us...tang rambut tu...aceli rambut de pendek tapi de suh jgk lukis pjg...hahhahahaha

So half kek tu bibu bg bbsitter n famili for food testing (slalu derang kene jadi food tester sebab ramai kanak2 kat situ)..half lagi simpan tuk mkn sampai abiss....yummy!!






COFFEE SPONGE

Bahan-bahan:

3/4 cup gula castor
1 cup tepung
4 biji telur
1 sudu besar ovallette
4 sudu besar air
1/4 cup butter dicairkan
1 sudu kecil vanilla essence
1 sudu besar coffee emulco

Method :

1. Putar gula dan telur sehingga putih gebu.
2. Masukkan tepung, esen vanilla, ovellete, coffee emulco dan air.
3. Putar lagi sehingga berkrim dan masukkan butter cair.
4. Putar selama 5 minit.
5. Tuang ke dalam tin bakar 8' yang dilapik kertas minyak.
6. Bakar dalam suhu 170 C selama 40 - 45 minit.
7. Setelah sejuk boleh hias dengan butter cream.




Quote:
So sesape nak cube...silakan..mmg mudah...jimat ...dan sedap!!




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net