Budaknakai & Bibu
Image Hosted by FileHive.com
By: Budak NaKaL

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 7-Jul-2008 04:29 Email | Share | Bookmark
Elmo Cake





Bibu suke tengok Elmo...walopon de 'kureng' sket tapi...comei... ni bibu baru nak test nozzle baru beli..asik2 muke aku je ulang alik kedai bagus tu...agaknye naik nyampah amoi tu..aku asik tanye je nozzle ni kuar camne???hahahahhaha...sapu suoh jual nozzle..len kali sertakan sekali gambarajah tiap nozzle tu /booklet ke..ini nozle sumer dlm dawer tingkat tu..mak aiiiii punye byk..pening bibu nak cari bentuk yg best. ..kek ni bibu wat last sabtu..bwk p umah Atam kat USJ19, terpegun sejap budak2 tu tgk auntie derang bwk kek lagi...hahahaha korang jadi food tester lagi ek??? mule2 memasing kate wah...cantek...(komen bebudak biasa ler) bile suruh potong, makan..berebut...zup zap zup zap...abis!! bagus tol…tukang wat kek ni pon tak sempat rase..ape rase kek aku tuh hahahahha….Resepi kek span jugak cume buh kaler pink atas permintaan kakak yang dah semingu mintak kek princess kaler pink...haru! mane bibu reti wat kek princess nak oii!Nanti la beday kakak bibu beli edible princess tu....at last pujuk2..wat kek elmo de kate okeh...tapi sampai pagi tadi bangun pon de masih ckp..nanti bibu dah cuti..bibu wat lagi kek princess tu tau! Hermmmm...bibu geleng pala je!!!

Kek Span Rose

Bahan-bahan:

Bahan A
1 cawan gula castor
1 cawan tepung
4 biji telur
½ penutup cream of tar tar

Bahan B
4 sudu besar susu segar
1/4 cup butter dicairkan

Bahan C
1 sudu kecil vanilla essence
1 sudu kecil sirap rose

Ganache Topping
250gm coklat masak
125gm whipped cream

Panaskan whipped cream dengan api perlahan dan bila hampir didih, tutup api dan masukkan coklat masak yang telah di potong kecil.


Cara-cara

1. Putar kuning telur dan 1/2 cawan gula sehingga putih gebu.
2. Di mangkuk yg berasingan putar 1/2 cawan gula,putih telur dan cream of tar tar sehingga jadi meringue.
3. Masukkan tepung, bahan B dan C dan kuning telur yang telah diputar terlebih dulu.
3. Putar lagi sehingga berkrim 5-10 minit.
5. Tuang ke dalam tin bakar 8' yang dilapik kertas minyak.
6. Bakar dalam suhu 170 C selama 40 minit.




Quote:
Resepi ni bibu tak ingat amik mane...main print dari tenet...lupe plak asal dari mane..tula moralnye..jgn amik resepi banyak2 nanti pening nak wat mane satu..2ndly, misti ade source...kalo tak naya wooooo kene fire!


Quote:
p/s: Ade tamu special bertandang umah bibu last weekend..sape yek???tungguuuuu......


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net